Je gezondheid op je gezicht

In China hebben geneesheren eeuwen geleden een vorm van gelaatsdiagnose ontwikkeld om verschillende ziektes en afwijkingen in het menselijk lichaam te analyseren. Op deze manier ging men te werk om preventief ziektebeelden op te sporen en te behandelen. Enkele voorbeelden;

Huidskleur
De kleur die op de huid verschijnt, wijst op een bepaalde toestand van het lichaam. Zo is een bleke huid vaak een teken van ijzertekort. Meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd krijgen hiermee te kampen. Wie te weinig ijzer in zijn of haar bloed heeft, ziet dat vaak aan een bleke huid of donkere kringen rond de ogen. Andere symptomen; futloos, snel buiten adem, rusteloze benen, …

Ogen
De plaats tussen de ogen heeft een link met de lever. Acne, roodheid of andere huidproblemen in deze zone geven aan dat de lever het hard te verduren krijgt. Uitstapjes die veel alcohol en fastfood met zich meebrengen kunnen hier aan de oorzaak liggen.

Wist je dat wanneer je huid en ogen geel lijken, dat vaak wijst op geelzucht? Je lever kan beschadigd of ontstoken zijn en het is belangrijk dat snel aan te pakken. Ongezonde eetgewoontes, infecties en chronisch alcoholmisbruik kunnen je lever ernstig beschadigen.

Lippen
Een koortslip / koortsblazen rond je lippen en mond worden veroorzaakt door het type 1 herpesvirus. Zodra je het virus krijgt, kom je er nooit meer vanaf. Deze blaasjes kunnen uitbreken als je ziek, angstig of oververmoeid bent. Iemand met een zwak immuunsysteem die het virus heeft, zal hier vaak last van hebben. Ze verdwijnen gelukkig meestal vanzelf.

Iedereen heeft weleens droge of gebarsten lippen, vooral in de winterperiode. Balsems kunnen dit verhelpen en ze vochtig houden. Maar soms zijn droge lippen een teken van een bepaald gezondheidsprobleem, zoals uitdroging. Ze kunnen ook wijzen op een allergische reactie.

Neus
Een rode neus hebben wanneer het erg koud is of je verkouden bent, is perfect normaal. Maar het kan ook duiden op een allergische reactie. Producten zoals make-up, alcoholische reinigingsproducten, chemische verzorgingsproducten,… kunnen een rode neus veroorzaken. Bij een allergische reactie kunnen de adertjes in de neus zelfs springen, waardoor er extra roodheid ontstaat.

Diepe rimpels
Bij mensen die dagelijks 10 sigaretten of meer roken zie je dat de huid in hun gezicht meer verouderen dan bij niet-rokers. Roken breekt collageen af, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen.

Ken jij er nog? 

Een reactie op “Je gezondheid op je gezicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *